Arktisk Stations historie – Københavns Universitet

Arktisk Station > Om Arktisk Station > Historie

Historie

M. P. Porsild.I 1906 bygger botanikeren Morten Pedersen Porsild "Den Danske Arktiske Station" ca. 1 km øst Qeqertarsuaq (som dengang hed Godhavn) på Disko (som også hedder Qeqertarsuaq).

Ideen til en forskningsstation blev støttet af berømte polarforskere, bl.a. Knud Rasmussen, Mylius-Erichsen og Fridtjof Nansen. Midlerne til bygningen (35.000 kr). Justitsråd A. Holck stillede midler til rådighed af stationens driftsudgifter (omkr. 10.000 pr. år) kom på finansloven. - Morten Porsild fungerede som stationsleder og opholdt sig på Disko i 40 år. I 1946 rejste han tilbage til Danmark.

I 1953 overdrages stationen til Københavns Universitet under navnet "Arktisk Station". Indtil 1978 var stationen forbeholdt biologer, men er udvidet med geologi og geografi. Det er Københavns Universitets nordligst beliggende feltstation, og det er en af de få naturvidenskabelige feltstationer nord for polarcirklen, der fungerer hele året.

Udbygning og ombygninger af Arktisk Station bygningskompleks

1906: Første bygning blev rejst. Det indeholdt en stationslederafdeling og en gæsteafdeling.

1920: Bygningen blev forlænget mod øst (til bibliotek og laboratorium).

1947/48: Seperat bolig til den videnskabelige leder bygges.

1955/56: Seperat bygning til garage/værksted rejses.

1965/66: Ca. 200 m fra hovedbygningen anlægges en bygning til bibliotek og laboratoriefaciliteter.

1979/80: Hovedbygningen gennemgår totalrenovering (ombygges for ca. 5 mill kr.).

1983: Boligen for den videnskabelige leder totalrenoveres (knap 1 mill kr).

1985: Garage/værksted totalrenoveres.