Disko/Qeqertarsuaq

Foto af byen om sommerenQeqertarsuaq er det grønlandske navn for byen Godhavn, men også for øen Disko. 

Qaasuitsup Kommunia strækker sig fra lidt nord for polarcirklen i syd op til ca. 81 grader nord. Det er verdens arealmæssigt største kommune, med en kyststrækning på mere end 1600 km og et areal på over 660.000 km2 - til sammenligning er Frankrigs areal cirka 540.000 kvadratkilometer. Qaasuitsup Kommunia har cirka 17.700 indbyggere (2010-tal), der bor spredt i byer og bygder i kommunen. Selve øen Disko udgør de 8.500 km2, mens de andre 6.500 km2 består af havområde med de vigtige reje- og fiskebanker. Storbræen (Sermerssuaq) og de mindre bræer udgør ca. 1.500 km2.

En stor del af kommunens areal er dog dækket af indlandsisen.

Qaasuitsup Kommunia er ikke kun geografisk meget spredt. Faktisk taler beboerne i de nordligste dele af kommunen en helt anden dialekt af grønlandsk end beboerne i de sydlige byer og bosætninger.

Qeqertarsuaq indbyggertal var i februar 2013 på 847 indbyggere og stigende, hvoraf  der bor 34 personer i Kangerluk/Diskofjord, som nu er den eneste beboede bygd på Disko.

Foto af byen og slædehundeSelve byen Qeqertarsuaq/Godhavn ligger på en halvø med en naturhavn. Hovederhvervet er krabber og hellefisk, hvoraf krabbefiskeri er det væsentligste. Turismen er godt organiseret, men har stadig en minimal betydning for byens økonomi. Byen har et stort supermarked med bageri, postkontor med hæveautomat, el- og auto-servicestationer. Hospitalet er i de senere år blevet udvidet, og den gamle lægebolig (oprindelig hovedsædet for landshøvdingen for Nordgrønland) fungerer nu som museum. Kirken ('Vorherres blækhus') og skolen ligger midt i byen tæt på Thygesens sø, som desværre i dag er stærkt forurenet.

Arktisk Station ligger i den østlige udkant af Qeqertarsuaq/Godhavn i de fredede arealer med ensvarme (homoterme) kilder, Lagunen og Sorte Sand. Foto af byen om vinterenUdover Arktisk Station er der af de tidligere forskningsinstitutioner i byen nu kun Geofysisk Observatorium tilbage, som arbejder med registering af jordmagnetisme og jordskælvsbølger. Ionosfære stationen er blevet omdannet til et slags vandrerhjem.

Overnatningsmulighederne i byen omfatter udover vandrerhjemmet også Hotel Disko, Fox Hostel, Siorarsuit Hostel, Island Hostel, Napasuunnguit Hostel og en campingplads ved Røde Elv. Der er planlagt en lufthavn udenfor byen (øst for Røde Elv), men indtil videre er den lille heliport på Sorte Sand, øens eneste landingsplads for helikoptertrafiken.